Om Mariette

I 25 år var Mariette Lindstein medlem i scientologerna och jobbade i deras internationella högkvarter utanför Los Angeles, Kalifornien. Efter lång planering lyckades hon fly och återskapa ett vanligt liv, först i USA och sedan i sin barndoms stad Halmstad. Sen kom mardrömmarna och ångesten. För att bearbeta dem började hon skriva om en fiktiv sekt – och succén med Sekten på Dimön-trilogin var ett faktum.

Mariette föddes 1958 i Halmstad, en energisk liten flicka i en kreativ familj. Som liten började hon skriva spökhistorier som senare utvecklades till noveller som publicerades i tonårstidningar. När hon gick ut gymnasiet planerade hon att bli journalist.

Som 19-åring träffade hon en ung man som var medlem i scientologerna. Eftersom Mariette var både äventyrslysten och nyfiken gick hon några av deras utbildningar och sedan blev hon personal, för då är kurserna gratis. Hela tiden tänkte hon att hon alltid kunde gå ur om det inte verkade bra.

Tiden gick, de gifte sig, fick en son och blev erbjudna att jobba i en högre organisation i Köpenhamn. Ett nytt äventyr började. Det varade dock inte så länge eftersom de blev ombedda att flytta till USA och scientologernas högkvarter. För detta krävdes att de blev medlemmar i scientologernas elitorganisation Sea Organization, som härstammar från scientologernas grundare L. Ron Hubbard som tillbringade mycket tid på fartyg i Medelhavet.

Mariette Lindstein i Gold Base.

Mariettes föräldrar försökte övertala henne att inte flytta men äventyrslusten vann igen. Högkvarteret Gold Base i Kalifornien är en imponerande plats, mer än 500 tunnland stort med bland annat egen golfbana, filmstudio och produktionsbolag såväl som scientologernas internationella ledning, som Mariette snart ingick i. Den höga muren som omgärdar området kröns av sylvassa knivliknande spetsar – officiellt för att hålla obehöriga utanför trots att de pekar inåt – och grindarna övervakas.

Den dag som ledaren David Miscavige blev fysiskt våldsam mot en medlem, vaknade Mariette ur hjärntvätten. Det tog flera månader att planera och genomföra den spektakulära flykten, men hon lyckades. Efter 25 år i sekten var hon äntligen fri.

Ett nytt liv

Mariette byggde upp ett nytt liv i Kalifornien tillsammans med sin nye man Dan Koon, som även han flytt från scientologerna. Efter några år bestämde de sig för att flytta till Sverige och Halmstad. Mariette arbetade inom förskolan, de hyrde ett litet hus vid havet och allt borde ha varit frid och fröjd. Men då kom mardrömmarna. Hon drömde att hon återigen var fånge på Gold Base. Vad hade hon utsatt sin son för? Hade hon slösat bort 25 år av sitt liv?

Mariette blev intervjuad av en journalist som skrev en bok om scientologerna. Eftersom hennes liv var som en thriller, föreslog han att hon skulle skriva en bok om sina erfarenheter. Resultatet blev succéthrillern Sekten på Dimön, första delen i en trilogi, som tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa debutroman 2016. De två andra böckerna i trilogin, Sekten som återuppstod och Sektens barn, är även de baserade på hennes 25 år i scientologerna. 

Idag bor Mariette och Dan med sina tre hundar i Marbäck utanför Halmstad. Mariette har gett ut en bok om året sedan 2015, är översatt till många språk och filmrättigheten till Sekten på Dimön-trilogin är såld. Trots hot och trakasserier från scientologerna har Mariette valt att leva ett öppet liv och hon föreläser ofta för skolor, myndigheter och företag om faran med sekters fanatism.

Mariette Lindstein med maken Dan Koon och deras hundar.
Foto: Anders Andersson